Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A Kapálabháti krijá vagy pránájáma?

A kapálabháti nevű gyakorlatot a jóga egyik alapműve a Hatha Jóga Pradípiká II. fejezet 35. versében írja le a hat krijá (testtisztító gyakorlat) egyikeként. A gyakorlat célját, a felesleges testi váladékok eltávolításában határozza meg:

„Most a kapálabháti következik: végezz récsakát és purakát olyan gyorsan, ahogyan a kovács fújtatói dolgoznak. Ezt kapálabhátinak nevezik, és elpusztítja a nyálkatúltermelésből származó betegségeket.” – Hatha Jóga Pradípiká II/35.

Szvámí Visnu-dévánanda a Hatha Jóga Pradípikának ehhez a verséhez nem írt kommentárt, ezért Szvámí Sivánanda másik tanítványának Szvámí Szatjánandának a kommentárjára tudunk támaszkodni, aki többek között az alábbiakat írja kommentárjában:

„A kapálabháti olyan pránájáma technika, amely felpezsdíti, élénkíti az egész agyműködést és felébreszti azokat a rejtett központokat, amelyek a finomabb érzékelésért felelősek.”

Összegzésként: a gyakorlatot technikája és tanítóink útmutatása alapján egyaránt testtisztító gyakorlatnak és légzőgyakorlatnak is tekintjük.

Általában a légzőgyakorlatok átfogóbb fogalomként jelenhetnek meg, mint a pránájáma. Például bizonyos orvosi intézményekben, szanatóriumokban orvosi felügyelet mellett jóga ismeretek nélkül végeztetnek légzésgyakorlatokat egészségjavítási céllal. A jóga világában a légzésgyakorlat kifejezés általában lefedi a pránájáma fogalmát.

A jóga egy tapasztalat útján létrejött élettudomány. Mivel a jóga történelme során egymástól elkülönült mesterek gyakoroltatták tanítványaikat, ezért néha bizonyos fogalmak, akár mesterenként is, eltérő tartalmat jelenthetnek.

A jóga alapművei rövid, szútraszerű (aforizma) formában megjelent tömör mondatokat tartalmaznak. A technika részletes kibontását a mesterek a saját tanítójuktól kapott utasítások és személyes tapasztalataik alapján adták át.

Váljon mindannyiunk teljességére!

A Kapálabhátiról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Hasonló álláspontokat ide kattintva találsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.