Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Pránájáma

A prána élteti az isteneket, az embereket és az állatokat. A prána az élet az élőlényekben, ezért is hívják az egyetemes életnek vagy mindenek éltetőjének. A prána az energia vagy erő univerzális alapelve. Ez az éltető erő amely mindent áthat, és lehet statikus vagy dinamikus állapotban. Minden létformában megtalálható, a legmagasabbtól a legalacsonyabbig, a hangyától az elefántig, az egysejtű amőbától az emberig, a növényi élet legelemibb formájától a fejlett állati létformákig. A prána a létezés minden síkján ható erő, a legalacsonyabbtól a legmagasabbik. Bármi ami mozog , működik vagy él, nem más, mint a prána megnyilvánulása vagy kifejeződése. A prána az, ami a szemedben ragyog. A prána energiájától hall a fül, lát a szem, érez a bőr, ízlel a nyelv, szagol az orr, működik az agy és az értelem. A gondolkodás, akarás, cselekvés, mozgás, beszéd, írás, és az ezekhez hasonló tevékenységek pránát használnak fel. Egy egészséges,ereje teljében lévő ember bővelkedik a pránában vagy életerőben, és erősek az idegei. A prána az ételből, vízből, levegőből, napenergiából stb. kerül a szervezetbe. A megszerzett pránát az idegrendszer  veszi fel. Pránát szívunk magunkba légzéskor is. A többletprána az agyban és az idegi központokban tárolódik. A jógi a pránájáma rendszeres gyakorlásával bőséges mennyiségű pránát tárol magában, ahogy az akkumlátor tárolja az elektromosságot. Az  a jógi, aki nagy menniységű pránát raktározott el, életerőt és vitalitást sugároz környezetének.

A prána természete

A prána az összekötő kapocs a fizikai és az asztráltest között. Amikor a prána vékony fonala elszakad , az asztráltest leválik a fizikai testről, és beáll a halál. A prána, amely a fizikai testben munkálkodott, visszahúzódik az asztráltestbe.A prána, vagyis az életerő külső megnyilvánulási formája a lélegzet. A lélegzet durva anyagi természetű, a prána pedig finom természetű. Ha gyakorlással uralmunk alá vonjuk a durva lélegzetet, uralmat szerzünk a bennünk áramló finom prána felett is. A pránájáma célja a prána áramlásának szabályozása. A pránájáma a légzés szabályozásával kezdődik annak érdekében, hogy később a belső energiaáramokat és az életerőt is szabályozni tudjuk. A pránájáma egy egzakt tudomány, és az astanga jóga negyedik angája, vagyis tagja.

A pránájáma és az élettartam

A jóga filozófiája szerint az ember élete meghatározott számú  lélegzetből áll. Egy perc alatt általában tizenötször veszünk levegőt.Ha képes vagy lecsökkenteni a légzésszámot a kumbhaka, légzésvisszatartás gyakorlásával, vagy meg tudod állítani a légzést a khécsarí mudra végzésével, akkor megövelheted életed hosszát. Amikor a levegőt kifújjuk, az a récsaka. Amikor a levegőt beszívjuk, annak neve púraka. A légzés felfüggesztését kumbhakának hívják. A kumbhaka megnöveli bennünk a lelkierőt, az energiát és a vitalitást. Ha egy percen keresztül visszatartod a levegőt, az az egy perc hozzáadódik az élettartamodhoz. Csáng Déva 1400 évig élet a kumbhaka gyakorlásának köszönhetően. Valójában a hatha jógik voltak azok, akik a pránájámát tudománnyá fejlesztették, és a különböző típusú emberek számára külünféle gyakorlatokat adtak meg.

Mit jelent a prána szabályozása?

A pránájáma nagyon fontos helyet foglal el a hindu vallásban. A prána kapcsolatban áll az elmével, az elmén keresztül az akarattal, az akaraton keresztül pedig az egyéni lélekkel és ezen keresztül a Legfőbb Lélekkel. Ha szabályozni tudod a pránát, akkor ellenőrzésed alatt tarthatsz minden más univerzális erőt is – legyen az fizikai vagy mentális. A jógi képes irányítani a mindenütt jelen lévő megnyilvánult energiát. amelyből azösszes többi erő származik, legyen szó mágnesességről, elektromosságról, az idegrendszer áramlatairól, életerőről vagy gondolati rezgésről.

A pránájáma gyakorlásának jótékony hatásai

A pránájáma, bár közvetlenül a légzéshez kapcsolódik, alaposan megdolgoztatja a különböző belső szerveket és az egész testet. A pránájáma megszünteti a különféle betegségeket, javítja az egészséget, serkenti az emésztést, élénkíti az idegeket, csillapítja a szenvedélyeket és felébreszti a kundalíni saktit. A pránájáma gyakorlójának a teste légiesen könnyed, mentes minden betegségtől, arcbőre rózsás, hangja édesen dallamos, és testéből finom illat árad. Ezenkívül jó az étvégya, jókedvű, testalkata arányos, jó erőben van, sugárzik az életerőtől s az energiától, és elméje összeszedett.

Elterjedt félelmek a pránájáma gyakorlásával kapcsolatban

A pránájáma egyszerű formáit gyakorolhatod egy guru felügyelete nélkül is.A guru segítsége akkor válik szükségessé, ha a kumbhakát hosszú ideig szeretnéd gyakorolni. A pránájáma, az ászanák és a többi gyakorlása semmiféle veszélyt nem rejteget, ha körültekintően végzed. Amikor a pránájámát gyakorlod, akkor figyelned kell az étrendedre. Kerüld a túl sok étel fogyasztását, fogyassz mindig könnyű, gyorsan emészthető, tápláló ételeket.

Útmutatások

A helyes testtartás elengedhetetlen feltétele a pránájáma sikeres gyakorlásának. Nem kell azonban várnod a pránájáma gyakorlásával addig, amíg tökélyre fejleszted az ászanákat. Gyakorold az ászanákat, és velük párhuzamosan a pránájámát is. Idővel mindkettőt tökéletesen elsajátítod majd.

(Részlet: Srí Szvámí Sívánanda: Utak a boldogsághoz c. könyvéből.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.