Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Sivánanda pránájámája[1]

Gyakorlat: Ülj kényelmesen egy széken, kanapén vagy zsámolyon. Lélegezz be mindkét orrlyukon, ameddig kényelmes. Tartsd benn a levegőt, ameddig kényelmes. Benntartás alatt ismételd a mantrádat[2] vagy az „AUM[3]”-ot. Majd lélegezz ki, ameddig kényelmes. Nem szükséges a belégzés, kilégzés és benntartás arányaira figyelned, csak arra, hogy a be- és kilégzés mély és teljes legyen.

Jó hatásai: Ennek a pránájámának felbecsülhetetlen jó hatásai vannak. Minden izom ellazul. Minden ideg felfrissül. Az egész lényedet ritmus és harmónia járja át. Az elme lenyugszik. A vérkeringés felgyorsul. Leírhatatlan béke és boldogság árad szét benned.

Végezheted reggel még az ágyban fekve. Így az elméd felfrissül, és készen áll a dzsapa[4] és dhjána[5] gyakorlására. Végezheted olyankor, amikor az elméd éppen kibillenni készül az egyensúlyából a nemi vágy, harag vagy más káros vritti[6] hatására; az elme megtelik erővel, és a káros gondolatok nem tudják megzavarni. Végezheted a tanulás megkezdése előtt; így az elméd könnyedén koncentrálttá válik, és amit megtanulsz, mély lenyomatot hagy benne. Elvégezheted az irodában is; minden alkalommal felfrissülsz tőle, és nem fáradsz el a napi munkában. Amikor hazaérsz a munkából, akkor is elvégezheted ezt a pránájámát, ami újult energiával tölt meg.

A legfőbb jó benne az, hogy ha ezt egyszer elkezded gyakorolni, akkor gyakran szakítasz majd rá időt; és az elméd semmilyen kifogást nem akar találni arra, hogy miért ne végezze ezt az ati-szukha-purvak-pránájámát, ezt a nagyon-nagyon könnyű és kényelmes légzőgyakorlatot, amely rendelkezik a pránájámák minden jótékony hatásával, de azok szigorú szabályozása és irányítása nélkül. Végezd most azonnal, és ne hagyj ki egyetlen napot sem!

Részlet: Szvámí Sivánanda „A pránájáma tudománya” című írásából.

[1] Légzésgyakorlatok

[2] Energiával megtöltött szanszkrit szó vagy mondat

[3] A legfőbb mantra, mely egy az Abszolúttal

[4] Mantraismétlés

[5] Meditáció

[6] Elmemódosulás, gondolathullám

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.